Miały być pulpeciki po grecku, wyszedł makaron z sosem keftedes

Przyznaję, chciałem być jak Karol Okrasa. Z racji tego, że mógłbym przy jego boku co najwyżej mielić pieprz, tym razem nie wszytko poszło po mojej myśli. Zainspirowałem się przepisem na pulpeciki po grecku keftedes z Kuchni Lidla. Niestety nauka lepienia kotletów i pulpecików ciągle trwa, dlatego musiałem nieco zmienić plany ;) Zamiast zgrabnych pulpecikowych kulek z pieczonymi ziemniakami przyrządziłem makaron z sosem keftedes :)

Składniki:

  • mielone mięso wieprzowo-wołowe
  • puszka pomidorów krojonych
  • cztery kromki chleba
  • mozzarella
  • dwie spore cebule
  • natka pietruszki
  • koncentrat pomidorowy
  • cynamon w proszku
  • oliwki czarne
  • jajko, osobno żółtko i białko
  • mleko
  • woda
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • Plan B: kiełbasa pieczona, papryczka chilli, świeża bazylia

Sos
Cebulę pokroiłem w kostkę, pietruszkę posiekałem, zmiksowałem razem. Połowę takiej mieszanki smażyłem przez ok. 2-3 minuty. Dodałem połowę pomidorów. Zmniejszyłem ogień, dodałem dwie łyżki koncentratu pomidorowego i pół szklanki wody. Chwilę dusiłem.

Pulpeciki, a właściwie masa pulpecikowa
Oliwki pokroiłem w talarki, mozzarellę w małe kostki. Obrałem chleb ze skórki, miąższ rozdrobniłem i wrzuciłem do miski. Dodałem mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej, oliwki i mozzarellę. Dodałem mięso mielone, odrobinę cynamonu, sól, pieprz i żółtko. Mieszałem wszystko całkiem długo, potem próbowałem ulepić pulpeciki, ale nic z tego nie wyszło. Naprędce wprowadziłem w życie plan B. Masę pulpecikową usmażyłem, po czym dodałem do niej wcześniej przygotowany sos i podsmażone dosyć mocno plasterki kiełbasy pieczonej (wg mnie najlepsza byłaby jałowcowa). Na koniec przyprawiłem ostrą papryką w proszku, posiekaną bazylią i papryczką chilli. Podałem sos z makaronem gryczanym i serem wędzonym.

Biorąc pod uwagę małą wpadkę, wyszło całkiem dobre danie. Spróbujcie przygotować je w takiej formie, ale bez chleba. Myślę, że w sosie jest zbędny :)

Inspiracja: kuchnialidla.pl/product/keftedes-czyli-pulpeciki-po-grecku

PS Pierwszy raz użyłem makaronu gryczanego. Jego smak to oczywiście kwestia gustu, ale moje kubki smakowe go nie tolerują :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.