Ascetyczna sałatka cezar

Sałatka cezar serwowana jest w większości restauracji. Przyjmuje różne, czasami fantazyjne formy. Ja wolę taką prostą wersję. 

 Składniki:

  • sałata rzymska lub lodowa
  • dwie piersi z kurczaka
  • grzanki (u mnie czosnkowe)
  • twardy ser (u mnie Grana Padano)
  • przyprawy do kurczaka – zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • sos – ostra musztarda (radzę z nią nie przesadzać, bo może zdominować smak; na początek wystarczy łyżeczka, później można dodać), sok z połowy cytryny, kilka kropel octu balsamicznego, łyżka oliwy, odrobina sosu Worcester, czosnek przeciśnięty przez praskę (3-4 ząbki)

Piersi z kurczaka pokroiłem w drobną kostkę, przyprawiłem, usmażyłem. Sałatę porwałem na kawałki, ułożyłem na talerzu. Sos jak zwykle przygotowałem w domowym shakerze, tzn. słoiczku po obiadku dla niemowląt :) Dodałem wszystkie składniki i mocno potrząsnąłem. Proporcje dobieram zawsze „na oko”, także jeszcze dwa razy musiałem sos doprawić. Grzanki czosnkowe podgrzałem na suchej patelni. Na wcześniej wyłożonej sałacie położyłem kurczaka, polałem wszystko sosem i oprószyłem startym serem. Na naszej liście dań ta sałatka zajmuje pewne miejsce na podium. Mimo swojej prostoty jest nieziemsko smaczna i wbrew pozorom bardzo syta :)

Inspiracja: www.drlifestyle.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.