Indyk w sosie cytrynowo-bazyliowym z puree z groszku

Mamy ośmiomiesięcznego synka, dlatego często nasze menu dostosowujemy do obiadku, który żona przygotowuje dla naszego szkraba. Tym razem synek zjadł indyka z marchewką i groszkiem, a my danie, które widać na zdjęciu.

Składniki:

  • pierś z indyka
  • cytryna (sok i skórka)
  • śmietana 30%
  • włoszczyzna do bulionu
  • mrożony groszek, 2 ziemniaki, trochę masła do puree 
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Włoszczyznę gotowałem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Pierś pokroiłem na plastry, przyprawiłem solą, pieprzem i ziołami, podsmażyłem, dusiłem do miękkości w bulionie. Na tej samej patelni przygotowałem sos. Do reszty bulionu dodałem sok z połowy cytryny i śmietanę. Doprowadziłem do wrzenia. Na końcu dodałem posiekaną bazylię.
Ugotowałem do miękkości dwa ziemniaki. W tej samej wodzie podgotowałem groszek. Warzywa wyłowiłem, przyprawiłem i zmiksowałem z masłem. Gotowe :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.