Pstrąg potokowy w sosie koperkowo-miętowym

Pierwszy raz użyłem mięty do przygotowania dania obiadowego. Z całą pewnością nie ostatni.

Składniki:

  • dwa płaty pstrąga potokowego
  • mała śmietana 12%
  • mały jogurt naturalny
  • limonka
  • świeża mięta
  • koperek
  • sól, pieprz

Pstrąga oprószyłem solą i świeżo zmielonym pieprzem. Usmażyłem na małej ilości oliwy. Połączyłem jogurt ze śmietaną, listkami mięty i koperkiem, dodałem sok z połowy limonki, zblendowałem, odstawiłem do lodówki. Rybę podałem z kulkami smażonymi w głębokim oleju. Tym razem zrezygnowałem z surówki żeby nie zakłócać smaku orzeźwiającego sosu.

Inspiracja: mojakuchniamalutka.blogspot.com

Komentarze: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.