Tym razem na naszych talerzach znalazło się połączenie doskonałe – kurczak, camembert, żurawina i pieczone młode ziemniaki .
Składniki:
- piersi z kurczaka
- camembert
- żurawina do mięs
- młode ziemniaki
- mix sałat
- przyprawy – zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz
Surowe ziemniaki pokroiłem w plasterki. Gotowałem ok. 5 minut. Przełożyłem na blachę, lekko skropiłem olejem słonecznikowym, posypałem ziołami prowansalskimi i odrobiną tymianku. Piekłem ok. 20 minut w temp. 200 st. C. Piersi pokroiłem w poprzek na niezbyt szerokie plastry, lekko ugniotłem, oprószyłem przyprawami. Podczas smażenia drugiej strony, na tę już gotową, położyłem plasterki sera i przykryłem patelnię pokrywką. Po roztopieniu sera danie było gotowe. Sałatę skropiłem octem balsamicznym.
Najlepsze ziemniaki jakie w życiu jadłam!
Na co dzień przestrzegam diety, ale dla takiego mistrzostwa na talerzu warto raz na jakiś czas zaszaleć :)
Dziękuję Kochanie :)