Pierś z kurczaka z camembertem i pieczonymi młodymi ziemniakami


Tym razem na naszych talerzach znalazło się połączenie doskonałe – kurczak, camembert, żurawina i pieczone młode ziemniaki .

Składniki:

  • piersi z kurczaka
  • camembert
  • żurawina do mięs
  • młode ziemniaki
  • mix sałat
  • przyprawy – zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz

Surowe ziemniaki pokroiłem w plasterki. Gotowałem ok. 5 minut. Przełożyłem na blachę, lekko skropiłem olejem słonecznikowym, posypałem ziołami prowansalskimi i odrobiną tymianku. Piekłem ok. 20 minut w temp. 200 st. C. Piersi pokroiłem w poprzek na niezbyt szerokie plastry, lekko ugniotłem, oprószyłem przyprawami. Podczas smażenia drugiej strony, na tę już gotową, położyłem plasterki sera i przykryłem patelnię pokrywką. Po roztopieniu sera danie było gotowe. Sałatę skropiłem octem balsamicznym.

Komentarze: 2

  1. Najlepsze ziemniaki jakie w życiu jadłam!
    Na co dzień przestrzegam diety, ale dla takiego mistrzostwa na talerzu warto raz na jakiś czas zaszaleć :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.