Omlet ze szpinakiem i smażoną kiełbasą


Udany eksperyment z omletem.

Składniki:

  • 10 jaj
  • jedno opakowanie szpinaku
  • pomidorki koktajlowe. Polecam ich nie żałować. Gotowemu daniu dodają fajnej soczystości.
  • kiełbasa (u mnie pozostała w lodówce resztka jałowcowej, czyli na bogato :)
  • ser wędzony (u mnie Rolada Ustrzycka)
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Kiełbasę pokroiłem na bardzo cienkie plasterki. Dzięki temu po usmażeniu zamieniły się w coś w rodzaju… kiełbasianych czipsów :) Pomidorki hurtowo pokroiłem na połówki (przy pomocy dwóch talerzy i noża). Starłem ser, ubiłem jajka. Podsmażyłem cebulkę i plasterki czosnku. Dodałem szpinak. Po jego „zwiędnięciu”, wlałem roztrzepane wcześniej jajka (z solą, pieprzem, ziołami). Po chwili wrzuciłem wszystkie dodatki – starty ser, pomidorki i część kiełbasy. Lekko zamieszałem. Kiedy masa mocno się ścięła, położyłem na wierzchu resztę „kiełbasianych czipsów”, posypałem ziołami i serem. Przykryłem pokrywką,  trzymałem dosyć długo na ogniu (do całkowitego ścięcia się masy).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.